Sağlık

Akciğer kanseri belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri nedir?

Οι πνεύμονές μας είναι δύο σπογγώδη όργανα στην κοιλότητα του θώρακα που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε. Μια από τις σημαντικότερες ασθένειες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων μας είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Τι είναι λοιπόν ο καρκίνος του πνεύμονα; Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από τους ιστούς του πνεύμονα. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως και είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος καρκίνου. Είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα; Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Το κάπνισμα είναι η πιο σημαντική αιτία καρκίνου του πνεύμονα και ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Εκτός από ενεργό καπνιστή, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (παθητικό κάπνισμα) αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Πιστεύεται ότι ο καπνός του τσιγάρου ενεργοποιεί τον μηχανισμό που προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα τόσο με καρκινογόνες ουσίες όσο και με τις χημικές ουσίες που περιέχει και βλάπτει τα βρογχικά και τα φατνιακά τοιχώματα. Η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα που σχετίζεται με το κάπνισμα σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε όσο και με το πόσο καιρό είστε ενεργός καπνιστής. Είναι επίσης γνωστό ότι η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου εάν η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί ή συμβάλλει στην εμφάνιση πολλών επιπλέον καταστάσεων.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή έχουν εκτεθεί σε περιβαλλοντικό καπνό τσιγάρων μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν την έκθεση στον αμίαντο και τις καρκινογόνες ουσίες, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό.

Τύποι Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Το μεσοθηλίωμα και ο καρκινοειδής όγκος είναι σπάνιοι καρκίνοι των πνευμόνων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο είναι συνήθως ασυμπτωματικός ή παρουσιάζεται με μη ειδικά συμπτώματα που μπορεί συχνά να παρατηρηθούν σε άλλες ασθένειες. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• χρόνιος βήχας

• Αίμα στα πτύελα (αιμόπτυση)

• Δυσκολία στην αναπνοή

• συριγμός

• Αλλαγές στη φωνή σας ή βραχνάδα

• Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους

• Πόνοι στα οστά και στις αρθρώσεις,

• Συσσώρευση υγρού στο στήθος

ΠΡΟΛΗΨΗ

• Όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους καρκίνους, η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι η εξάλειψη ή η ελαχιστοποίηση των διαχειρίσιμων κινδύνων. Νέα.με της τελευταίας στιγμής Νέα, ατζέντα Νέα και αμερόληπτος Νέα Διαβάστε παρακάτω για.

• Εάν καπνίζετε ή είστε καπνιστής, μην το κόψετε.

• Μην επιτρέπετε στους γύρω σας να καπνίζουν ή να μένουν σε οποιοδήποτε μέρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

• Πετάξτε όλες τις ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα (ραδόνιο, αμίαντο κ.λπ.) από το σπίτι και τον χώρο εργασίας σας. Ημερήσια διάταξη Νέα Ακολουθήστε μας για Νέα.com συγκεντρώνει τα καυτά θέματα της ατζέντας για εσάς.

• Να έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα

• Ασκηθείτε τακτικά, αλλά λάβετε υπόψη τη γενική υγεία σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εάν οι απεικονιστικές εξετάσεις (CT, MR, PET) ζητήσουν να διερευνήσουν τα ευρήματα που είναι ύποπτα για καρκίνο δείχνουν μάζα, γίνεται μια προκαταρκτική διάγνωση. Η οριστική διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί λήψη δείγματος βιοψίας. Το δείγμα βιοψίας λαμβάνεται με βρογχοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση.

Αφού διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί το στάδιο. Ο γιατρός σας θα καθορίσει το στάδιο του καρκίνου σας (I έως IV) με πολύ αυστηρά κριτήρια. Youσως νομίζετε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό τοπικά, περιορισμένα ή τοπικά και απομακρυσμένα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όλα τα δεδομένα για τον ασθενή και τον όγκο συλλέγονται και καθορίζεται η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση. Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα απαιτεί έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Κατά την εξέταση πιθανών θεραπευτικών επιλογών, είναι απαραίτητο να σταθμιστούν τα πιθανά οφέλη έναντι των πιθανών παρενεργειών και κινδύνων.

Αν και αναμένεται πλήρης ανάρρωση για όγκους που περιορίζονται στον πνεύμονα, τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να μην είναι ελπιδοφόρα για καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και/ή σε μακρινούς ιστούς και όργανα. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση είναι το στάδιο του όγκου κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Δυστυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται στα τελευταία στάδια (II ή IV). Ως εκ τούτου, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες παγκοσμίως.

Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του όγκου άμεσα ή να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε προχωρημένους καρκίνους. Επιπλέον, οι επιλογές θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

ΧΗΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα ενεργά συστατικά των φαρμάκων σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως ή να ληφθούν από το στόμα. Σε περίπτωση ενδοφλέβιας χορήγησης, ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται σε μια μεγάλη φλέβα και ο χημειοθεραπευτικός παράγοντας χορηγείται μέσω αυτού του καθετήρα για όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και την ανταπόκριση στη θεραπεία, μπορεί να χορηγηθεί ένας ή περισσότεροι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες. Η ενεργός χημειοθεραπεία, η οποία συνεχίζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, ακολουθείται από μια περίοδο «εκτός λειτουργίας». Η θεραπεία συνεχίζεται μετά τη λήξη του χρόνου “εκτός λειτουργίας”. Κάθε μία από αυτές τις διαδοχικές περιόδους ενεργού και “εκτός λειτουργίας” ονομάζεται κύκλος. Σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα, η χημειοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης. Ο στόχος της χημειοθεραπείας σε προχωρημένους καρκίνους και μικροκυτταρικούς καρκίνους του πνεύμονα είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να παρατείνει τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι συνάρτηση του χημειοθεραπευτικού παράγοντα και της δόσης. Μεταξύ των πιο κοινών παρενεργειών των χημειοθεραπευτικών. κόπωση, ναυτία, έμετος, πληγές στο στόμα, τριχόπτωση και γαστρεντερική φλεγμονή. Οι παρενέργειες που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία θα αντιμετωπιστούν επίσης από το γιατρό σας. Εάν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αρκετά σοβαρές για να απειλήσουν την υγεία σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να διακόψετε τη θεραπεία ή να μεταβείτε σε άλλο χημειοθεραπευτικό παράγοντα. Στοχευμένη θεραπεία Οι στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες αντικαρκινικές θεραπείες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία. Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν συγκεκριμένες ανωμαλίες που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα. Πριν ξεκινήσουν αυτά τα φάρμακα, τα καρκινικά κύτταρα αναλύονται πρώτα σε εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν έχουν ορισμένες μεταλλάξεις.

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ενεργειακές δέσμες υψηλής ισχύος. Εάν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται έξω από το σώμα και οι ακτίνες κατευθύνονται στον καρκίνο, αυτή η θεραπεία ονομάζεται εξωτερική ακτινοθεραπεία. Από την άλλη πλευρά, εάν το ραδιενεργό υλικό τοποθετηθεί στη θέση του όγκου μέσω βελόνας ή καθετήρα, η μέθοδος ονομάζεται εσωτερική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία).

Αν και η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής, χρησιμοποιείται συχνά για να σκοτώσει κύτταρα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. Στη θεραπεία πρώτης γραμμής, η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με χημειοθεραπεία και αυτή η μέθοδος ονομάζεται επίσης χημειοακτινοθεραπεία. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση ή ανακούφιση του πόνου, της δύσπνοιας και του χρόνιου βήχα σε προχωρημένους καρκίνους.

Εάν ο όγκος του πνεύμονα είναι πολύ μικρός σε μέγεθος, η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (ακτινοχειρουργική) μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων εστιάζοντας τις ακτίνες ακτινοβολίας ακριβώς στον όγκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοχειρουργική μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για συμβατική χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η επιλογή των ασθενών για ακτινοχειρουργική είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Η ακτινοθεραπεία έχει ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών, ανάλογα με την ακτινοβολημένη περιοχή του σώματος. Πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση, κόπωση και απώλεια όρεξης είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τους κινδύνους που ισχύουν.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για περιπτώσεις πρώιμου σταδίου ή όγκους που περιορίζονται στον πνεύμονα.

Για την εκτομή του πνεύμονα, ένα τμήμα, ένας λοβός, δύο λοβοί ή ολόκληρος ο πνεύμονας μπορεί να αφαιρεθεί ή να αφαιρεθεί χειρουργικά και να αφαιρεθεί ένα τμήμα που μοιάζει με σφήνα του πνεύμονα (εκτομή σφήνας). Όλες οι επιλογές εκτός από την εκτομή σφήνας αναφέρονται γενικά ως ανατομική εκτομή.

Η θωρακοτομή αναφέρεται σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για εκτομή πνεύμονα. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η βιντεοτορακοσκοπική χειρουργική και η ρομποτική χειρουργική είναι άλλες επιλογές εάν το επιτρέπουν οι τεχνικές δυνατότητες ή οι παράγοντες ασθενούς και ασθένειας (τοποθεσία και έκταση της κατάστασης).

Δεδομένου ότι η θωρακοτομή προσφέρει το καλύτερο άνοιγμα, γίνεται μια μακρά τομή στο επίπεδο της πέμπτης πλευράς και οι πνεύμονες εκτίθενται.

Όλες οι εκτομές του πνεύμονα είναι σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις και ως εκ τούτου ο ασθενής πρέπει να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά. Μια συνολική φυσική εξέταση ακολουθείται από μια ανασκόπηση του ιστορικού υγείας. Οι εξετάσεις αίματος προγραμματίζονται υπό το φως των δεδομένων φυσικής εξέτασης καθώς και των σημείων και συμπτωμάτων. Περαιτέρω μελέτες απεικόνισης όπως CT, MRI και PET/CT διατάσσονται για να απεικονίσουν το στάδιο και την έκταση της κατάστασης και να προγραμματίσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ο ασθενής αξιολογείται από τον αναισθησιολόγο προκειμένου να διαχειριστεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία και ζητούνται επιπλέον εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο. Για λοβεκτομή, ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο και ανοίγεται η αγγειακή πρόσβαση. Ένα ηρεμιστικό χορηγείται μέσω αυτής της IV γραμμής για να χαλαρώσετε ή να ηρεμήσετε τον ασθενή. Ένας σωλήνας τοποθετείται στο λαιμό του ασθενούς για να διατηρήσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Εάν ο δεξί πνεύμονας πρόκειται να αφαιρεθεί μετά από αναισθησία, ο ασθενής τοποθετείται στην αριστερή πλάγια θέση διάσωσης και εάν ο αριστερός πνεύμονας πρόκειται να αφαιρεθεί, ο ασθενής τοποθετείται στη δεξιά πλάγια θέση κατακλίσεως. Περίπου 25 εκατοστά τομή γίνεται στη σχετική πλευρά στο επίπεδο της 5ης πλευράς και εκτίθενται οι πνεύμονες. Για βιντεοτορακοσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις, γίνονται μικρές τομές και εισάγονται θύρες μέσω των τομών. Ενώ η κάμερα εισάγεται μέσω μιας από αυτές τις θύρες, οι άλλες θύρες χρησιμεύουν για την εισαγωγή χειρουργικών οργάνων στην κοιλότητα του θώρακα.

Μετά τη λοβεκτομή, τη διλοβεκτομή, την πνευμονεκτομή (πλήρη αφαίρεση του δεξιού ή του αριστερού πνεύμονα) ή την εκτομή σφήνας, τοποθετούνται δύο παροχετεύσεις, η μία στην κορυφή του πνεύμονα και η άλλη στη βάση. Αυτές οι αποχετεύσεις λειτουργούν για την αποστράγγιση υγρών και αίματος και/ή αέρα που μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, μεγάλες ή μικρές τομές ράβονται και κλείνονται με επίδεσμο.

LOBEKTOMİ – BİLOBEKTOMİ:

Λοβεκτομή σημαίνει αφαίρεση ολόκληρου του λοβού του πνεύμονα λόγω παθολογίας του πνεύμονα ή πρωτοπαθούς ή μεταστατικού καρκίνου. Επειδή ο δεξιός πνεύμονας έχει τρεις λοβούς (άνω, μεσαίο και κάτω λοβό), η διλοβεκτομή αναφέρεται στην αφαίρεση του μεσαίου λοβού ή του κάτω ή του άνω λοβού μαζί. Η θωρακοτομή είναι μια ανοιχτή χειρουργική μέθοδος. Ωστόσο, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η βιντεοτορακοσκοπική χειρουργική και η ρομποτική χειρουργική είναι άλλες επιλογές εάν το επιτρέπουν οι τεχνικές δυνατότητες ή οι παράγοντες ασθενούς και ασθένειας (τοποθεσία και έκταση της κατάστασης). Ο θωρακικός χειρουργός εξετάζει όλα τα κριτήρια και καθορίζει την καλύτερη μέθοδο ανάλογα με τον ασθενή και την κατάσταση. Η λοβεκτομή είναι μια σημαντική επέμβαση και η αρτηρία που τροφοδοτεί τον λοβό και η φλέβα που αποστραγγίζει το σκοτεινό αίμα στον λοβό είναι δεμένα και κομμένα/διαχωρισμένα. Στη συνέχεια, οι βρόγχοι του λοβού κόβονται παρόμοια και τα άκρα τους είναι κλειστά.

Μετά από επεμβάσεις λοβεκτομής, σχηματίζεται μια κοιλότητα στην θωρακική κοιλότητα, αλλά οι υπόλοιποι λοβοί (λοβοί) γεμίζουν καθώς επεκτείνονται. Segmentectomy: Οι λοβοί των πνευμόνων χωρίζονται σε μονάδες που ονομάζονται τμήματα. Το τμήμα των πνευμόνων είναι μια πνευμονική μονάδα με τις δικές της αρτηρίες, φλέβες και βρόγχους. Υπάρχουν 10 τμήματα στον δεξιό πνεύμονα και 8 τμήματα στον αριστερό πνεύμονα. Η τμηματική εκτομή είναι η πιο μικρή από τις ανατομικές εκτομές. Η βασική αρχή είναι να συνδέσετε και να κόψετε την αρτηρία, τη φλέβα και τον βρόγχο του τμήματος, να αποφράξετε το άκρο στο εσωτερικό του σώματος και να κόψετε εντελώς το τμήμα.

ΠΕΝΕΜΟΝΕΚΤΟΜΙΑ:

Πνευμονεκτομή σημαίνει πλήρη αφαίρεση του δεξιού ή του αριστερού πνεύμονα. Προτιμάται περισσότερο σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Στην περίπτωση της πνευμονεκτομής, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ πιο προσεκτικά και η πρόσληψη υγρών και οι ηλεκτρολύτες θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.

Εκτομή σφήνας: Σημαίνει ανατομική εκτομή των πνευμόνων. Αυτή η μέθοδος προτιμάται σε βιοψίες πνεύμονα ή αφαίρεση βλαβών στην περιφέρεια του πνεύμονα. Η περιφέρεια των πνευμόνων αφαιρείται σε σχήμα σφήνας ή “V”. Θέτοντας όλες τις ερωτήσεις που έχετε σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, τη ζωή σας μετά τη θεραπεία, την αποκατάσταση, τη διαχείριση του πόνου, τις κλινικές μελέτες και τον καρκίνο του πνεύμονα, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να συμμετάσχετε στη θεραπεία σας συνειδητά και να λύσετε τις ανησυχίες σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;  Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu